Aspergesoep |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
25 gr roomboter
Bloem
2 goudbouillon
Asperges
Slagroom |
Bereidingswijze:
|
- Smelt de boter in de pan.
- Doe de bloem erbij en laat ff puffen
- Voeg 1,5 liter koud water toe en roer goed met een garde
- Doe de goudbouillon erbij en roer goed.
- Doe de asperges, zout en peper erbij en laat dit alles 5 minuten koken.
- Roer hierna de slagroom erdoor.
|
Bloemkool-kippensoep |
Soepen |
Aantal personen: 6 |
Bereidingstijd: 35 minuten |
Ingrediënten:
|
1½ l kippenbouillon tablet
1 bloemkool (± 1 kg), in roosjes
250 ml slagroom
2 kipfilets à 175 g
koriandercress of andere cress, voor garnering
pikant strooisel
½ tl korianderzaad, geroosterd
1 verse jalapeñopeper zonder zaadjes, fijngesneden
2 el cashewnoten, geroosterd en fijngehakt |
Bereidingswijze:
|
- Breng in een pan de bouillon afgedekt aan de kook. Voeg op 2 roosjes na alle bloemkool toe, breng weer aan de kook en kook afgedekt in 10 min. zachtjes gaar. Pureer de soep in gedeelten glad met de staafmixer of in de blender.
- Schenk de soep terug in een schone pan, doe de slagroom en kipfilets erbij en verwarm afgedekt op matig vuur. Pocheer de kipfilets in 10-12 min. gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en snijd ze in niet te dikke plakjes. Voeg ze weer toe aan de pan en houd tot serveren warm op laag vuur.
- Verhit intussen een kleine koekenpan en rooster het korianderzaad totdat ze poffen. Doe gelijk over in de vijzel en wrijf het korianderzaad tamelijk fijn. Meng met de jalapeñopeper, fijngesneden achtergehouden roosjes bloemkool en cashewnoten.
- Verdeel de soep over kommen en strooi het pikante strooisel erover. Leg er nog wat koriandercress over en serveer.
|
Broccoli-kippensoep |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 40 minuten |
Ingrediënten:
|
50 g boter, in blokjes
1 prei (alleen het witte gedeelte, in ringen)
1 grote aardappel, geschild, in blokjes van 2 cm
3 tenen knoflook, geperst
1½ l kippenbouillon (tablet)
800 g broccoli in roosjes + wat flinterdunne plakjes broccoli, geschaafd op een mandoline
1 hele gegrilde kip*
50 g spinazieblaadjes
½ bosje munt, blaadjes afgeplukt + wat voor garnering
240 g ricotta
100 g blauwe kaas*
½ stokbrood met zaden, in dunne schuine sneetjes, getoast |
Bereidingswijze:
|
- Verhit de boter in een ruime pan op matig tot hoog vuur. Smoor hierin de prei, aardappel en knoflook afgedekt 5 min. onder af en toe omscheppen. Draai het vuur hoog, voeg de bouillon toe en breng afgedekt aan de kook.
- Voeg de broccoli toe en laat de soep 5-6 min. koken tot de broccoli en aardappel gaar zijn.
- Ontvel intussen de kip en haal het vlees van de botten (de botjes en het vel kun je invriezen om er later bouillon van te trekkeen scheur het vlees in stukjes.
- Voeg de spinazie en munt toe aan de soep en schep om tot de spinazie slinkt. Pureer de soep in gedeelten met de staafmixer. Voeg de helft van de kip toe en laat doorwarmen op laag vuur.
- Meng intussen de ricotta en kaas met een vork in een kom.
- Bestrijk de toast met het kaasmengsel. Schep de soep in kommen. Verdeel de rest van de kip erover en garneer met dunne plakjes broccoli en de rest van de muntblaadjes. Serveer met de toast.
|
Broccoli-spinaziesoep met citroen |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
2 el olijfolie
1 grote ui
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
1¼ l groentebouillon
75 gr witte rijst
400 gr broccoli
2 tomaten
250 gr spinazie
1 citroen
½ tl kardemonpoeder |
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui, bleekselderij, knoflook, broccoli en tomaat fijn.
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de ui en bleekselderij 5 minuten.
- Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
- Voeg de bouillon en de rijst toe en breng aan de kook.
- Voeg de broccoli, tomaat en spinazie toe. Draai het vuur laag en laat de soep 7 minuten zachtjes koken.
- Neem de soep van het vuur, laat hem iets afkoelen en pureer hem in delen glad.
- Schenk de soep in een schone pa en verwarm hem weer.
- Voeg het citroensap, de kardemon en zeezout en peper naar smaak toe.
|
Courgettesoep |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 stuk Courgette
2 stuk Bouillonblokjes
1 liter Water
0,5 tl Kerriepoeder
1 bakje Roomkaas
20 gr Boter |
Bereidingswijze:
|
- Was de courgette en snijd hem half door. Snij iedere helft in grove plakken
- Doe de courgette en boter in een soeppan en smoor de groente met het kerriepoeder even aan
- Voeg het water en de bouillonblokjes toe
- Laat aan de kook komen en ca. 15-20 minuten laten koken
- Pureer hierna de soep tot een gladde soep
- Roer de roomkaas erdoor en breng op smaak met peper en zout
|
Doperwtensoep met pancetta |
Soepen |
Aantal personen: 6 |
Bereidingstijd: 35 minuten |
Ingrediënten:
|
30 gr boter
1 kleine prei
1 kleine aardappel
1 l groentebouillon
550 gr doperwten
4 el slagroom
85 gr pancetta
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de prei en aardappel klein.
- Smelt de boter in een middelgrote pan op laag vuur.
- Bak de prei en aardappel onder af en toe roeren 5 minuten.
- Voeg de bouillon toe en breng alles op hoog vuur aan de kook.
- Zet vuur weer laag en laat de soep 12 minuten zachtjes koken.
- Zet het vuur zo laag mogelijk en voeg de doperwten toe. Laat de soep 5 minuten zonder deksel zachtjes koken.
- Pureer de soep, voeg zeezout en peper toe.
- Voeg op het laatst de slagroom toe.
- Schenk de soep door een zeef in een schone pan en houd hem warm op laag vuur.
- Bak de pancetta in een koekenpan in 5 minuten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Leg een lepel pancetta in elk bord en schep er de soep op.
Serveer met brood. |
Erwtensoep met pastinaak |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 120 minuten |
Ingrediënten:
|
500 gr spliterwten
½ knolselderij
1 prei
1 pastinaak
3 takjes bladselderij
4 vleesbouillon tabletten
2 schouderkarbonade
1 rookworst
1 Stokbrood
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de knolselderij in blokjes, de prei in ringen en de pastinaak in blokjes.
- Breng in een soeppan de spliterwten met de groenten, selderijtakjes, bouillontabletten, 2 liter water en de karbonades aan de kook.
- Draai het vuur laag en kook de erwten in 1½ gaar.
- Neem na 1 uur het vlees uit de pan, verdeel het in stukjes en doe terug in de pan.
- Leg de rookworst erop en verwarm de soep nog 20 minuten.
- Haal de worst uit de pan, snijd in plakjes en doe terug in de soep.
- Breng de soep op smaak met peper en zout en laat afkoelen.
- Bewaar de soep op een koele plek.
- Verwarm de soep en schenk er eventueel een kop water bij.
- Roer met een houten lepel goed door de soep en over de bodem van de pan.
Serveer met het stokbrood. |
Garnalenbisque |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 240 minuten |
Ingrediënten:
|
1 kg garnalen in schaal
2 el olijfolie
1 ui
1 kleine wortel
1 bleekselderij
2 el tomatenpuree
200 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
1 l visbouillon
Mespunt saffraan
1 el verse tijm
1 laurierblaadje
100 gr Hollandse garnalen
Scheutje slagroom
1 el peterselie
Ijsblokjes |
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui, wortel en bleekselderij fijn. Hak de peterselie fijn.
- Dep 1 kg garnalen droog met keukenpapier.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de garnalen op hoog vuur 3 minuten.
- Voeg de ui en groenten toe en bak ze 3 minuten mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer door de garnalen.
- Schenk de wijn erbij en laat deze verdampen tot er bijna niet van over is.
- Schenk de vis- en kippenbouillon erbij, doe de saffraan, tijm ne laurier erbij en breng de soep tegen de kook aan.
- Laat de soep op zacht vuur 45 minuten trekken. Neem de soep van het vuur.
- Schep de garnalen en groenten in delen in een keukenmachine en pureer (met schalen en al) grof.
- Schep het gepureerde mengsel in een fijne bolzeef, schenk de bouillon erbij en roer de soep met een pollepel doorheen, de garnalenschalen blijven in de zeef hangen.
- Breng de bisque indien nodig op smaak met peper en zout.
- Vul de gootsteen met ijsblokjes en wat koud water en zet de soeppan erin.
- Roer de soep af en toe, dan koelt de soep snel af.
- Schep de soep over in een diepvriesbak, sluit goed af en vries in.
Ontdooi de soep een dag van te voren in de koelkast. Verwarm de soep in een pan. Verdeel 100 gr Hollandse garnalen over de soepborden.
Schep de soep erop en garneer met een scheutje room en peterselie. |
Gepofte knoflooksoep |
Soepen |
Aantal personen: 8 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
3 bollen Knoflook
30 gr Boter
3 stuk Ui
3 stuk Laurierblad
1 mespunt Kruidnagel
3 el Bloem
375 ml Slagroom
1,5 stuk Kippenbouillon
|
Bereidingswijze:
|
- Verwarm de oven voor op 160 °C
- Leg de bollen knoflook op een bakplaat in het midden van de oven en pof ze in 40 min. Gaar
- Neem de knoflook uit de oven en laat afkoelen
- Verhit intussen de boter in een soeppan en fruit de uien met de laurierblaadjes en het kruidnagelpoeder 10 min. op laag vuur
- Pel de knoflook en voeg met de bloem toe aan de ui. Fruit 1 min. mee en voeg de room en 1 liter water toe
- Breng aan de kook en voeg 1 1/2 bouillontablet toe. Draai het vuur laag en laat alles 30 min. zacht koken met de deksel schuin op de pan
- Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met de staafmixer
- Zeef de soep en breng op smaak met peper en zout.
U kunt deze soep maximaal 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm al roerend op laag vuur. |
Geroosterde paprika-tomatensoep |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 75 minuten |
Ingrediënten:
|
3 rode paprika’s
1 kg tomaten
10 el olijfolie
6 tenen knoflook
1 ciabatta (afbak)
12 takjes tijm
1,5 l groentebouillon
Basilicum |
Bereidingswijze:
|
- Verwarm de oven voor op 200 C. Halveer de paprika’s en leg ze met het snijvlak op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Halveer de tomaten leg ze met de bolle kant op de bakplaat.
- Besprenkel de tomaten met 2 el olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- Rooster de tomaten en paprika 30 minuten in de oven.
- Neem de paprika’s eruit en zet de tomaten nog 15 minuten terug in de oven.
- Laat de paprika’s 5 minuten afkoelen en verwijder het vel. Snijd de paprika in repen.
- Pers intussen 2 tenen knoflook en meng met 3 el olijfolie en zout naar smaak.
- Snijd de ciabatta in. Druppel de knoflookolie in de inkepingen en stop de tijm erbij. Snijd nog 2 tenen knoflook in flinterdunne plakjes en die die bij de tijm.
- Neem de tomaten uit de oven. Verhoog de temperatuur naar 220 C.
- Verhit in een soeppan 2 el olijfolie en fruit de laatste 2 tenen knoflook 1 minuut.
- Doe de tomaten erbij en bak 4 minuten. Druk de tomaten stuk met een spatel.
- Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee.
- Bak de ciabatta in de voorverwarmde oven in 6 minuten bruin en krokant.
- Schenk de bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Kook de soep 5 minuten zachtjes.
- Pureer de soep met een staafmixer van het vuur af.
- Pureer de basilicumblaadjes met 3 el olijfolie.
- Schep de soep in 4 kommen. Schenk er een straaltje basilicumolie in en bestrooi met peper.
Serveer met de knoflookciabatta. |
Knolselderij-bonensoep met chorizo en appel |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
2 el olijfolie
50 gr boter
1 ui
1 prei
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
2 tijmblaadjes
400 gr witte bonen
1 knolselderij
750 ml kippenbouillon
1 granny smith
10 gr kristalsuiker
1 chorizoworst
200 ml slagroom
4 el peterselie |
Bereidingswijze:
|
- Snijd de ui en knoflook fijn, de prei in ringetjes (alleen witte deel), de tijmblaadjes fijn, de knolselderij en appel in blokjes, de chorizo in plakjes.
- Verhit in een steelpan 1 el olie en 20 gr boter op laag vuur.
- Bak hierin de ui en prei glazig. Voeg de knoflook, laurier, tijm, bonen, knolselderij en bouillon toe.
- Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met deksel schuin 15-20 minuten trekken tot de selderij gaar is.
- Laat wat afkoelen.
- Verhit intussen de rest van de boter in een koekenpan. Schep de appel in de pan om met de suiker en laat ze karamelliseren.
- Schep op een bord en veeg de pan schoon.
- Verhit hierin de rest van de olie en bak de chorizo in 2-3 minuten knapperig. Schep op een vel keukenpapier en laat uitlekken. Bewaar de olie in de pan.
- Pureer de soep en voeg de room toe.
- Breng op smaak met peper en zout en laat op matig vuur doorwarmen.
- Garneer met chorizo, appelblokjes en peterselie.
- Sprenkel er wat chorizo-olie uit de pan over.
|
Knolselderijsoep met makreel |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1,2 kg knolselderij
2 el olijfolie
1 ui
1,5 l visbouillon
200 gr gerookte makreel
125 ml slagroom
Handvol kervel |
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui fijn en schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
- Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui.
- Bak de knolselderij 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Kook in 10 minuten zachtjes.
- Maak intussen de makreel schoon: verwijder het vel en verdeel het visvlees met een vork in plukjes.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg de slagroom en de makreel toe en breng op smaak met peper en zout.
- Schep in kommen en serveer met kervel.
|
Kokossoep met rivierkreeft |
Soepen |
Aantal personen: 8 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 sjalot
2 stengel sereh
3 el olijfolie
1 tl kerriepoeder
1 tl kurkuma
2 sinaasappels
1 cm gember
3 blaadjes limoenblad
½ tl kardemon
250 ml kokosroom
1 l kippenbouillon
3 gedroogde pepertjes
4 el room
100 gr rivierkreeftjes
1 limoen |
Bereidingswijze:
|
- Snipper de sjalot en kneus de sereh.
- Verwarm de olijfolie, kerriepoeder en kurkuma in een pan. Roer tot het bruist en voeg de sjalot toe. Bak de sjalot glazig.
- Pers de sinaasappel uit.
- Rasp de gemberwortel en voeg toe met de sereh, limoenblad en kardemon.
- Roer goed door en voeg de kokosroom, het sinaasappelsap, de bouillon en pepertjes toe.
- Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Schenk de soep door een zeef en roer de room erdoor.
Verdeel de soep over glazen en garneer met de rivierkreeftjes en besprenkel met limoensap. |
Paddenstoelensoep met tijm |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 60 minuten |
Ingrediënten:
|
4 el extra vergine olijfolie
5 sjalotten in kwarten
2 tenen knoflook geperst
4 takjes tijm blaadjes geplukt
300 g kastanjechampignons in plakjes
125 ml sherry
50 g gedroogde porcini eekhoorntjesbrood, geweekt in 150 ml heet water
11 /2 l kippenbouillon
bekertje slagroom
evt. flinterdun geschaafde zwarte truffel Italiaanse delicatessenwinkel
voor erbij: sneetjes getoast brood |
Bereidingswijze:
|
- Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur. Voeg de sjalotten met de knoflook en de helft van de tijm toe en schep 5 min. om tot ze glazig en geurig zijn.
- Voeg de champignons toe en draai het vuur wat hoger. Schep ze op middelhoog vuur 8-10 min. om tot ze gaar zijn en licht kleuren.
- Voeg de sherry toe en laat de soep in ± 2 min. met eenderde inkoken. Voeg de porcini met het weekwater en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 45 min. zachtjes koken.
- Pureer de soep in de blender of met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
- Schep de soep in kommen, sprenkel de slagroom erover en schaaf er evt. wat truffel over. Garneer met de rest van de tijm en serveer met toast.
|
Paprikasoep met spek-kervelhangop |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
6 rode paprika
8 plakjes spek
2 el kervel
150 g Griekse yoghurt
4 broodjes
25 gr boter
2 uien
1 l vleesbouillon |
Bereidingswijze:
|
- Snij de paprika in reepjes en de kervel en de ui fijn
- Smelt de boter in een pan en bak hierin de ui zachtjes 2 minuten.
- Schep de paprika erdoor en bak ze met de deksel op de pan in 20 minuten boterzacht.
- Schenk de bouillon in de pan en kook de soep nog 5 minuten.
- Rooster intussen in een droge koekenpan het spek mooi bruin en krokant.
- Laat het spek uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen. Breek het hierna in stukje.
- Meng het spek met de kervel door de yoghurt.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de soep in 4 kommen en schep er een flinke lepel van de spek-kervelhangop op.
- Geef de broodjes erbij.
|
Pompoensoep met mangochutney |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 pompoen
1 ui
2 cm verse gember
1 el arachideolie
1½ tl curry madras (jonnie boer)
2 groentebouillon tablet
4 el zure room
4 el mangochutney
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de pompoen in stukjes.
- Snipper de ui en schil en rasp de gember.
- Verhit de olie in een soeppan en fruit de pompoen, ui, gember en curry madras 3 minuten op laag vuur.
- Voeg 1,5 l water en de bouillontabletten toe.
- Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.
- Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over de borden en schep in elk bord 1 el zure room en 1 el mangochutney.
|
rodekoolsoep met appel & noten |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
30 g gerookt spek, in mini-blokjes
1 grote ui, fijngesneden
500 g rodekool, fijngesneden
1 appel, in blokjes
1 l kippen- of groentebouillon
1 laurierblaadje
95 g walnoten, geroosterd en grof gehakt |
Bereidingswijze:
|
- Bak voor de rodekoolsoep eerst op laag vuur de spekjes ± 5 min. Voeg de ui toe en bak al omscheppend nog 5 min. Voeg de rodekool, appel, bouillon en laurier toe, breng aan de kook en laat ± 15 min. zachtjes koken of tot de kool net beetgaar is.
- Schep ± 2 flinke eetlepels kool uit de soep en houd apart voor garnering. Verwijder het laurierblaadje.
- Pureer de rest van de soep met 75 g van de gehakte walnoten en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Verdeel de soep over 4 borden en schep in het midden van elk bord wat van de achtergehouden rodekool.
- Bestrooi met de rest van de noten.
|
Rokerige paprikasoep met dronken garnalen |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
12 gekookte garnalen
80 ml tequila
1 el olijfolie
1 rode ui
1 kleine venkelknol
1 wortel
3 tenen knoflook
1 el tijm
2 tl komijn
½ tl chili
1 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes
750 ml groentebouillon
1 tl fijne suiker
1 geroosterde rode paprika
1 tl mild gerookte paprikapoeder
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui, venkel, knoflook en wortel fijn.
- Meng in een kom de garnalen en tequila en zet 15 minuten in de koelkast.
- Verhit de olie in een pa en doe er de ui, venkel, wortel in en roerbak 4 minuten.
- Voeg de knoflook, tijm, komijn en chili toe en bak nog 1 minuut.
- Doe de tomatenpuree erbij en bak nog 1 minuut.
- Roer de tomatenblokjes, bouillon, suiker, geroosterde paprika en het paprikapoeder door de groenten en breng aan de kook.
- Laat de groenten in 20 minuten zachtjes gaar worden.
- Laat iets afkoelen en pureer de soep glad met een staafmixer.
- Giet de puree door een zeef in een schone pan.
- Schep de soep in kommen en verdeel de garnalen erover.
|
Tomatenbouillon met paddenstoelen |
Soepen |
Aantal personen: 6 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
20 gr gedroogde paddenstoelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
2 cm gember
150 gr shiitakes
Scheutje olijfolie
1 blikje tomatenpuree
Snufje suiker
3 el droge sherry
3 el japanse sojasaus
Bieslook |
Bereidingswijze:
|
- Wel de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in 1,5 liter heet water.
- Snipper de sjalotjes, knoflook en gember. Hak de helft van de shiitakes fijn, samen met de steeltjes van de andere.
- Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit alles rustig 5 minuten.
- Snij intussen de overgebleven shiitakes in dunne reepjes.
- Voeg de tomatenpuree, een snufje suiker, zout en peper toe en bak al roerend een minuut mee.
- Giet het paddenstoelenwater (inclusief de geweekte paddenstoelen) erbij.
- Breng aan de kook en laat onder een deksel 10 minuten zachtjes sudderen.
- Zeef de bouillon boven een schone pan. Bekleed de zeef met een vochtige zakdoek.
- Zet de pan terug op het vuur en voeg de shiitakereepjes toe en laat nog een paar minuten garen in de bouillon.
Serveer in kleine glaasjes. |
Venkelsoep met rivierkreeftjes |
Soepen |
Aantal personen: 8 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
2 venkelknollen (700 gr)
1 l visbouillon
2 elstar appels
1 bleekselderij
100 gr rivierkreeftjes
|
Bereidingswijze:
|
- Haal het groen van de venkelknollen.
- Snij de venkel in dunne plakjes en doe ze met de bouillon in een pan.
- Breng de bouillon aan de kook en laat de venkel 10 minuten zachtjes erin gaarkoken.
- Schil de appels en snijd in stukjes.
- Voeg de appel toe aan de soep en pureer met een staafmixer.
- Snij de bleekselderij in boogjes en breng in een steelpan water plus 1 el zout aan de kook en laat de bleekselderij er 30 sec in koken.
- Giet af, spel koud en laat afkoelen.
- Verdeel de rivierkreeftjes over borden en schenk de soep erbij.
- Garneer met de bleekselderij
|
Wildsoep met paddenstoelen en croûte |
Soepen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 65 minuten |
Ingrediënten:
|
25 g eekhoorntjesbrood gedroogd, cepes, porcini
2 el olijfolie
1 ui fijngesneden
1 teentje knoflook
150 g paddenstoelen gemengde verse, in stukjes
1 tl tijmblaadjes gedroogd
400 ml wildfond pot
1 el sojasaus
3 bosuitjes in ringetjes
4 velletjes bladerdeeg uit de diepvries, ontdooid
1 ei losgeklopt
peterselietakjes voor de garnering |
Bereidingswijze:
|
Voorbereiding:
- Kan 2 dagen van tevoren. Week het eekhoorntjesbrood ± 15 min. in 300 ml lauw water.
- Verhit de olie in een soeppan en bak de ui met de knoflook zachtjes 3 min. Draai het vuur wat hoger, voeg de paddenstoelen toe en bak ze 2 min. mee.
- Voeg het eekhoorntjesbrood, het gezeefde weekvocht, de tijmblaadjes en de wildfond toe en breng alles aan de kook.
- Laat de soep 5 min. achtjes koken en breng op smaak met de sojasaus, zout en peper. Doe de soep over in een kom en laat afkoelen. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- Bereiden:
- Begin 1/2 uur van tevoren.
- Verwarm de oven voor op 180. vul 4 ovenbestendige soepkommen met de koude soepen en strooi de bosui erover.
- Rol de velletjes bladerdeeg evt. iets uit zodat ze passen op de kommen. Bestrijk de randen van de kommen met losgeklopt ei.
- Leg op elke kop een plak bladerdeeg en druk het deeg goed vast op de randen van de kom.
- Bestrijk het deeg aan de bovenkant met het ei en zet de kommen in de oven.
- Bak het deeg in 25-30 min. goudbruin.
- De soep is dan ook heet. Garneer met een paar takjes peterselie.
|
|