Balinese kip |
Hoofdgerechten Kip |
Aantal personen: 6 |
Bereidingstijd: 265 minuten |
Ingrediënten:
|
6 kippenbouten
400 gr langkorrelrijst
1/2 tl kurkuma
4 el koriander, fijngesneden
1 rode sjalot, in dunne ringen
1 limoen
Specerijenpasta
1 tl trassi
1 el korianderzaad
5 rode sjalotten, fijngesneden
8 tenen knoflook, fijngesneden
4 kaffirlimoenblaadjes, fijngesneden
3 cm verse laoswortel, geschild en fijngesneden
2 rode pepers, fijngesneden
1 stengel citroengras, witte deel fijngesneden
1/4 tl kurkuma
1/4 tl zwarte peper
3 el limoensap
3 el olie
2 tl zeezout
|
Bereidingswijze:
|
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Wikkel de trassi in aluminiumfolie en rooster 10 min in de oven. Neem uit het folie en doe in een keukenmachine.
- Schakel de oventemperatuur terug naar 120 graden. Rooster het korianderzaad 1-2 min in een koekenpan.
- Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel en doe samen met de overige ingrediënten voor de specerijenpasta bij de trassi in de keukenmachine.
- Pureer alles tot een gladde specerijenpasta. Voeg zo nodig beetje bij beetje nog 1 tot 3 el lauw water toe.
- Bestrijk de kippenbouten dik met de specerijenpasta.
- Leg ze naast elkaar in een braadslee. Dek af met een vel bakpapier en druk dit goed aan.
- Dek de braadslee af met een dubbele laag aluminiumfolie. Gaar de kip 3-3,5 uur in de oven.
- Doe intussen de rijst met 750 ml water en wat zout in een pan. Roer de kurkuma erdoor.
- Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook met de deksel op een kier 12 min tot al het water is opgenomen. Neem van het vuur en laat 5 min rusten
- Trek het kippenvlees met een vork van het bot en verdeel samen met de rijst over de borden.
- Besprenkel met jus uit de braadslee en bestrooi met koriander en sjalotringen.
- Serveer met partjes limoen en sambal.
|
Boterssla met avocado en muntthee-kip |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 zak Groene thee
0,5 bos Munt
300 gr Kipfilet
2 stuk Limoen
2 tl Mosterd
2 tl Honing
8 el Olijfolie
1 stuk Sla
2 stuk Avocado
2 stuk Sjalotjes
2 el Pompoenpitten
|
Bereidingswijze:
|
- Breng een steelpan met water aan de kook en voeg de thee, een paar takjes munt en de kipfilet toe
- Zet het vuur laag en pocheer de kipfilet zachtjes in 12 minuten gaar
- Meng in een kom de limoensap, de mosterd, honing en olijfolie tot een gladde vinaigrette. Voeg zout en peper naar smaak toe
- Maak de sla schoon en verdeel de blaadjes over een schaal
- Halveer de avocado's en wip de pit eruit en schep de avocadohelften voorzicht eruit en leg ze bij de sla op de schaal. Besprenkel ze alvast met wat vinaigrette
- Verdeel de kipfilet met twee vorken in plukjes en verdeel met de sjalot en geroosterde pompoenpitten over de salade
- Sprenkel de rest van de vinaigrette erover.
|
Caesarsalade met citroenkip |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 180 minuten |
Ingrediënten:
|
8 kippendijfilets
80 ml citroensap
80 ml extra vergine olijfolie + extra
½ zuurdesembrood van een dag oud, korst verwijderd en in stukken gescheurd
4 plakjes gedroogde ham, bijv. parmaham
2 el sesamzaad
2 el fijngesneden dragon
4 eieren
2 kropjes little gem, blaadjes losgehaald
dressing
2 eierdooiers
1 el citroensap
200 ml zonnebloemolie
3 tl wittewijnazijn
4 ansjovisfilets + evt. extra voor erbij
1 el worcestersaus
2 el dijonmosterd
25 g fijngeraspte parmezaan + extra voor erbij
plasticfolie
bakpapier |
Bereidingswijze:
|
- Doe de kip, het citroensap, olie en een snuf peper in een grote kom. Meng alles goed met je handen. Dek af met plasticfolie en zet 1-2 uur in de koelkast om te marineren.
- Doe voor de dressing de eierdooiers, het citroensap en een snuf zout in een keukenmachine en mix tot alles is gemengd. Voeg, terwijl de machine loopt, in een dun, gestaag stromend straaltje, de olie toe tot er een dikke, glanzende mayonaise ontstaat. Voeg de azijn, ansjovis, worcestersaus, mosterd en kaas toe en meng alles goed.
- Breng op smaak met peper. Zet weg.
- Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Leg het brood op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en schep het om zodat het brood met de olie is bedekt.
- Leg de ham op de andere bakplaat. Bak alles 10-12 min. of tot het brood goudbruin is en de ham krokant. Laat afkoelen. Breek de plakken ham in de lengte doormidden.
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur tot deze gaat roken. Strooi het sesamzaad over beide kanten van de kip en bak deze dan 5 min. aan elke kant of tot ze door en door gaar zijn. Bestrooi met de dragon, laat de kippendijfilets 10 min. rusten en snijd ze dan in repen van ± 1½ cm.
- Breng intussen in een (hapjes)pan een laag water van 8-10 cm met zout en 1 el azijn tegen de kook aan. Breek elk ei eerst voorzichtig in een kommetje. Houd het water net onder de kook. Roer flink in het water, zodat een draaikolk ontstaat en giet het ei voorzichtig in het midden.
- Pocheer het nu in 2½-3 min. net gaar. Pocheer zo ook de andere eieren. Houd de eieren warm op een verwarmd bord, afgedekt met een vochtige schone theedoek.
- Verdeel de sla, kip, croutons, ham en de extra ansjovis over de borden. Besprenkel met de dressing, bestrooi met de extra kaas en leg op elke salade een gepocheerd ei.
|
Gefrituurde kip met wortel-koolsla |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
1,5 kg kipfilets
250 ml karnemelk
90 ml chilisaus
350 gr bloem
40 gr uienpoeder
1 tl cayennepeper
1 tl gerookt paprikapoeder
Zonnebloemolie
3 wortels
¼ savooiekool
1 sjalot
100 ml mayonaise
1 el mosterd
1 el zure room
1 citroen |
Bereidingswijze:
|
- Snijd de kip in grote stukken.
- Meng in een kom de karnemelk en chilisaus en schep de kip hierin. Laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Meng in een grote kom de bloem en uienpoeder, cayennepeper, paprikapoeder en wat zout en peper.
- Laat de stukken kip uitlekken (bewaar de marinade) en wentel ze door het bloemmengsel.
- Doop ze weer in de marinade en wentel ze opnieuw door het bloemmengsel. Schud het teveel aan bloem eraf.
- Verhit de olie in een grote pan tot 160 C. Frituur de stukken kip in porties in 8-10 minuten goudbruin.
- Laat uitlekken op keukenpapier en leg ze op een bakplaat. Bak ze nog 7 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
- Snijd de wortels en kool in dunne reepjes en het sjalotje in ringen.
- Meng in een kom de groenten en klop de resterende ingrediënten tot een dressing. Sprenkel over de salade.
|
Gevulde kip in serranoham |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
4 stuk Kipfilet
2 plak Serranoham
1 bos Basilicum
1 dl Olijfolie
2 stuk Sjalotjes
1 stuk Knoflook
3 dl Kippenbouillon
1,5 dl Witte wijn
50 gr Boter
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de kipfilet in de lengte als een envelop open
- Pureer de basilicum samen met de knoflook, sjalotjes ne de olijfolie en breng op smaak met zout en peper
- Schep in elke filet ¼ van deze vulling, druk ze dicht en rol elke filet in een plak serrano ham en leg de filets in een met olie ingesmeerde ovenschaal
- Bak ze in ongeveer 30 minuten af in een voorverwarmde oven op 200°C
- Neem de filets uit de ovenschaal en giet de wijn en bouillon op het bakvet in de ovenschaal
- Roer de aanbaksels goed los en giet het bakvet door een zeef in een pan
- Laat tot de helft inkoken en klop de boter er in beetjes door
- Breng op smaak met zout en peper.
|
Indisch haantje |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
2 stuk Kipfilet
3 stuk Uien
500 gr Champignons
4 el Ketjap
3 el Suiker
3 el Azijn
1 blik Mais
1 fles Heinz tomatenketchup
1 theelepel Sambal
|
Bereidingswijze:
|
- Kipfilet in stukjes snijden en aanbakken
- Uien in stukjes en knoflook bakken, hierna de halve champignons toevoegen en bakken
- Aanbaksel afblussen met beetje water en vervolgens alle andere ingrediënten erbij doen
- Daarna 15 minuten op laag vuur laten sudderen.
Lekker met rijst en salade |
Jerkkip met mais en platbrood met rode ui |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 300 minuten |
Ingrediënten:
|
2 el olijfolie
2 bosuitjes
2 tenen knoflook
5 cm gember
1 tl pimentpoeder
1 tl chilivlokken
1 el tijm
1 el honing
8 kipfilets
2 limoen
2 maiskolven
Platbrood met ui
225 gr zelfrijzend bakmeel
½ tl bakpoeder
200 gr griekse yoghurt
½ rode ui |
Bereidingswijze:
|
- Snij de bosui, knoflook, gember en tijm fijn. Knijp 1 limoen uit.
- Meng de olie, bosui, knoflook, gember, piment, chili, tijm en honing in een keukenmachine tot een glad mengsel.
- Doe het in een kom en schep de kip erdoor.
- Laat ze afgedekt 4 uur marineren in de koelkast.
- Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bestrooi de kip met zout en peper en rooster in 35 minuten gaar.
- Schep de kip in een schaal, sprenkel de limoensap erover en laat 5 minuten rusten.
- Maak intussen het platbrood. Doe het meel met het bakpoeder en de yoghurt in een kom e meng tot een vrij kleverig deeg (voeg evt een beetje water toe).
- Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het glad.
- Vorm er 4 deegballen van en rol elke bal uit tot een ovaal van 2 cm dik.
- Druk in elke ovaal aan één kant enkele ringen ui
- Rooster ze aan elke kant 2 minuten in de grillpan.
- Kook de maiskolven 2 miuten in kokend water met zout en giet ze af.
- Snijd elke kolf in 6 plakken en rooster ze 2 minuten.
- Garneer de kip met takjes tijm en limoenpartjes.
- Serveer met het platbrood en mais.
|
Kip kerrie |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
500 gr Kipfilet
10 stuk Champignons
1 stuk Rode paprika
1 stuk Groene paprika
2 stuk Uien
1 mespunt Kerriepoeder
1 tl Sambal
1 blokje Kippenbouillon
500 ml Water
150 gr Taugé
1 stuk Spaans peper
2 el Olijfolie
1 tl Maizena
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de kipfilet in stukjes en bestrooi de kip met de 2 tl kerriepoeder, 2 tl maïzena, 1 tl sambal en 2 el olie. Stop alles in een zakje en laat in de koelkast marineren
- Los het blokje kippenbouillon op in 500 ml heet water
- Voeg 2 tl sambal, 4 tl kerrie en 4 tl maïzena toe
- Snij de paprika’s en uien in dunne ringen. Snij de champignons in stukken en snij het Spaans pepertje fijn
- Verwarm een wok en bak de kip op hoog vuur gaar en doe in een schaaltje
- Bak nu de groente op hoog vuur gaar en doe ook in een schaaltje
- Warm het bouillonmengsel op in de wok en voeg de kip en groente toe en warm alles op tot de saus dik is
|
Kip kerrie met ananas |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
300 gr basmatirijst
1 middelgrote ui
400 gr kipfilet
250 gr kastanjechampignon
2 el traditionele olijfolie
1 el kerriepoeder
200 gr crème fraîche
½ kippenbouillontablet
200 gr verse peultjes
250 gr verse ananasstukjes |
Bereidingswijze:
|
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afgedekt staan tot gebruik.
- Snipper ondertussen de ui. Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met peper en zout.
- Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd in kwarten.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui en kerriepoeder 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de kip en champignons toe en bak 4 min. op hoog vuur.
- Voeg de crème fraîche toe, verkruimel de bouillontablet erboven en verwarm 2 min.
- Kook ondertussen de peultjes in 3 min. beetgaar. Halveer de ananasstukjes en voeg toe aan de kip-kerrie en verwarm nog 1 min. mee.
- Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de kip met de rijst en de peultjes.
|
Kip Kiev met broccolipuree |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
4 plakjes bacon
Olijfolie
4 kipfilet
3 el bloem
2 eieren
150 gr paneermeel
Zonnebloemolie
2 citroenen
4 tenen knoflook
½ bosje peterselie
1 snufje cayennepeper
4 klontjes boter
800 gr aardappels
1 broccoli
1 klontje boter
|
Bereidingswijze:
|
- Bak de bacon in wat olijfolie goudbruin en krokant en haal ze uit de pan.
- Hak de knoflook, bacon en peterselie fijn en meng ze met de cayennepeper door de boter.
- Maak er vier blokjes van en zet in de koelkast om hard te worden.
- Vul iedere kipfilet met een blokje boter.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bloem, de geklutste eieren en de paneermeel in drie diepe borden.
- Haal de kipfilets eerst door de bloem, dan de eieren en daarna het paneermeel.
- Bak de kipfilets in een koekenpan met 2 cm zonnebloemolie op matig tot hoog vuur tot ze licht goudbruin zijn.
- Leg ze op een bakplaat en zet ze nog 10 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
- Schil intussen de aardappels en snij ze in grove blokjes.
- Kook ze 12-15 minuten tot ze gaar zijn. Doe de laatste 8 minuten de broccoliroosjes erbij.
- Giet de aardappels en broccoli af en stamp ze fijn met wat boter en melk. Breng op smaak met peper en zout.
|
Kip met mango-rijstsalade |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
2 el Korma currypasta
140 ml Griekse yoghurt
4 stuk Kipfilet
2 el Mayonaise
1 el Mangochutney
600 gram Rijst
1 stuk Mango
0,5 stuk Komkommer
4 el Koriander
2 el Amandelschaafsel
2 el Olijfolie
1 stuk Citroen
|
Bereidingswijze:
|
- Roer in een kom 1 el currypasta en 40 ml yoghurt door elkaar. Schep de stukken kipfilet hiermee om en laat ze minimaal 30 minuten marineren in de koelkast
- Pureer in een blender de rest van de currypasta en yoghurt met de mayonaise en mangochutney, zodat je een romige saus krijgt
- Schep de gekookte rijst, mango, komkommer, koriander en het geroosterde amandelschaafsel door elkaar in een schaal en voeg wat zeezout en versgemalen peper toe
- Voeg de olijfolie en he citroensap toe en schep de rijstsalade losjes om
- Neem de stukken kipfilet uit de marinade en grill ze gaar totdat ze een lekker kleurtje hebben
- Verdeel de mango-rijstsalade en de kip over borden en sprenkel de saus erover
|
Kip met romige champignonsaus en puree |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 35 minuten |
Ingrediënten:
|
1 kg aardappelen
75 gr boter
4 kipfilets
400 gr kastanjechampignons
2 tenen knoflook
75 ml droge witte wijn
200 ml gevogeltefond
200 gr crème fraîche
3 takjes tijm
150 ml volle melk |
Bereidingswijze:
|
- Schil de aardappels en snij in stukken. Snijd de champignons in stukken en ris de tijmblaadjes.
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
- Smelt in een koekenpan 25 gr boter. Bestrooi de kipfilets met peper en zout en bak ze in 12 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de kipfilets uit de pan en houd ze warm.
- Bak in de koekenpan de champignons 3 minuten en voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
- Schenk de wijn erbij. Schraap met een spatel de aanbaksels los.
- Voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken.
- Roer de crème fraîche, tijm en zout en peper naar smaak erdoor
- Leg de kipfilets in de saus.
- Neem de pan van het vuur en laat de saus staan en iets afkoelen en dikker worden.
- Verwarm de melk. Giet de aardappelen af.
- Pureer de aardappelen met de melk en de restant van de boter.
- Schep de puree op borden en verdeel de kip en champignons erover.
|
Kip stroganoff met koolsalade |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
¼ witte kool ± 300 g, in reepjes
150 g worteljulienne koelvers
1 witlof stronkje, in reepjes
1 rode ui fijngesneden
1 rode paprika in blokjes
2 volle el mayonaise
2 el magere yoghurt
1 peterselie takje, fijngesneden
4 enkele kipfilets klein
3 el bloem
75 g panko Japans broodkruim
1 ei
300 g witte rijst
4 el zonnebloemolie
1 tomatenpuree blikje à 70 g
1 tl paprikapoeder mild
50 ml witte wijn
150 ml slagroom
evt. 1 mespunt suiker |
Bereidingswijze:
|
- Maak eerst de salade: meng de kool met de wortel, witlof, ui en de helft van de paprika. Klop een dressing van de mayonaise, yoghurt en peterselie. Schep de dressing door de koolsalade en breng op smaak met zout en peper.
- Leg de 4 kipfilets tussen stevig plasticfolie of in een grote plastic zak en sla ze met een vleeshamer of deegroller tot platte schnitzels. Dep ze droog met keukenpapier.
- Strooi de bloem en de panko elk op een apart bord. Klop het ei los in een diep bord. Bestrooi de schnitzels met zout en peper en haal ze achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Zorg voor een mooi gesloten korst.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit in een koekenpan 3 el olie. Bak de schnitzels in 3-4 min. per kant goud- bruin, gaar en krokant.
- Verhit in een sauspan de laatste eetlepel olie. Bak de rest van de paprika 3 min. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 min. mee. Bestrooi met het paprika- poeder. Schenk de wijn en slagroom erbij en roer tot een gladde, gebonden saus.
- Breng de kipschnitzel op smaak met zout en peper en evt. wat suiker.
- Leg de kipschnitzel op 4 borden. Schep er de stroganoffsaus over. Serveer de kipschnitzel met de rijst en de gemengde salade.
|
Kip uit de oven met amandelen |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
½ tl komijnpoeder
1 el citroenschil
1 el citroensap
1 el olijfolie
½ tl kaneelpoeder
4 kipfilet
80 gr blanke amandelen
2 el krenten
8 takjes oregano
|
Bereidingswijze:
|
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Meng in een grote kom de komijn, citroenschil- en sap, olie en kaneel met zeezout en peper.
- Voeg de kip toe en schep goed door elkaar.
- Leg de kip in een met bakpapier beklede ovenschaal.
- Verdeel de amandelen, krenten en oregano erover.
- Zet 20-25 minuten in de oven.
|
Kip wellington met romige doperwtensaus |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
1 el olijfolie
4 kipfilets
20 gr boter
1 ui
2 tenen knoflook
250 gr champignons
1 el tijm
8 plakjes bladerdeeg
1 ei
125 ml witte wijn
125 ml kippenbouillon
125 ml slagroom
110 gr diepvries doperwten
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui, champignons en knoflook fijn.
- Verwarm de oven voor op 220 C.
- Verhit de olie in een koekenpan en bestrooi de kipfilets met peper en zout en bak ze 2 minuten per kant.
- Schep ze op een bord en laat iets afkoelen.
- Verhit de boter in de pan en bak al omscheppend de ui en knoflook 3 minuten.
- Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten.
- Voeg de tijm en wat zout en peper toe. Schep vervolgens in een kom en laat iets afkoelen.
- Leg steeds 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot 15x20 cm.
- Leg op elk lapje een kipfilet en schep de paddenstoelenmengsel erop. Vouw het deeg dicht.
- Roer het ei los met 1 el water en bestrijk het deeg hiermee.
- Bak de pakketjes 20 minuten in de oven goudbruin.
- Schenk intussen de wijn in de koekenpan. Laat 2 minuten inkoken.
- Voeg de bouillon toe en laat 3 minuten inkoken.
- Voeg de doperwten en wat zout en peper toe en laat 1 minuut doorwarmen.
|
Kipchili met rode paprika, tomaat en kikkererwten |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 6 |
Bereidingstijd: 70 minuten |
Ingrediënten:
|
50 gr bloem
1 kg kipfilet
60 ml olijfolie
1 rode ui
2 tenen knoflook
2 rode paprika
1 el tomatenpuree
400 gr kikkererwten
400 gr tomaatblokjes
3 rode pepers
1 tl tabasco
Koriander
Couscous |
Bereidingswijze:
|
- Snij de kipfilet in blokjes en de ui, knoflook en paprika fijn.
- Meng zout en peper door de bloem en haal de kipfilet erdoor.
- Verhit 40 ml olie in een pan en bak de kip op middelhoog vuur al omscheppend in 4 minuten rondom bruin.
- Neem de kip uit de pan en zet apart.
- Roerbak de ui, knoflook en paprika 2 minuten in de rest van de olie.
- Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee.
- Voeg de kikkererwten, tomaat, rode peper en tabasco toe en breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de kip toe en laat met de deksel op de pan 30 minuten zachtjes stoven.
Serveer met warme couscous en garneer met koriander. |
Kipfajitas |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
2 el olijfolie
3 limoenen
2 tl gedroogde oregano
2 tl komijn
1 tl pimenton
500 gr kipfilet
½ groene paprika
Tortilla’s |
Bereidingswijze:
|
- Knijp 1 limoen uit.
- Meng de olijfolie, 1½ el limoensap, oregano, komijn en pimenton goed door elkaar.
- Snij de knipfilet in stukken en voeg toe. Laat 1 nacht marineren.
- Snij de paprika in stukken en steek aan spiesen samen met de kip, stukken tortilla en partje limoen.
- Grill in 10 minuten gaar.
|
Kipramen met spinazie |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
150 gr Soba noedels
4 stuk Kipfilet
6 el Rijstolie
100 gr Shiitake
600 gr Spinazie
2 stuk Gember
4 zak Misopasta
1 bos Taugé
1 bos Koriander
1 tl Sesamolie
1 tl Zwart sesamzaad
|
Bereidingswijze:
|
- Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking
- Bestrijk de kipfilet met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi ze moet zout en peper en grill ze in 10 minuten bruin en gaar
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de shiitake al omscheppend 2 minuten. Schep de op een bord en hou ze warm
- Schenk 2 eetlepels olie in de wok en laat al omscheppend de spinazie slinken en het vocht verdampen
- Schep de spinazie bij de shiitake en houd warm
- Verhit de laatste eetlepel olie in de wok en fruit de gember heel kort, voeg de misopasta uit de zakjes en 700 ml water toe en breng aan de kook
- Snij intussen de kipfilet in plakjes
- Verdeel de noedels, spinazie, shiitake, taugé en kipfilet over 4 borden
- Schenk de bouillon erover en bestrooi met de koriander en maak af met de sesamolie en het sesamzaad naar smaak.
|
kipsalade met rijst, asperges en mango |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
300 g kipfilet
150 g zilvervliesrijst
2 el zonnebloemolie
500 g witte asperges, geschild en in schuine stukken van 3-4 cm
1 komkommer
1 mango
3 el sojasaus
2 el gembersiroop
1½ tl geroosterde-sesamolie*
2 tl wasabipasta*
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
2 limoenen, gehalveerd |
Bereidingswijze:
|
- Breng een ruime pan water aan de kook. Voeg zout naar smaak en de kipfilets toe. Pocheer de kipfilets 10 min.; houd het water net tegen de kook. Draai het vuur uit en laat de kipfilets nog 5 min. nagaren.
- Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een wok. Roerbak de asperges in ± 6 min. beetgaar. Schep uit de pan en laat afkoelen.
- Was de komkommer en halveer hem in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd de komkommer in reepjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Klop een dressing van de sojasaus, gembersiroop, sesamolie en wasabipasta.
- Giet de rijst af en spreid op een schaal uit zodat deze snel afkoelt. Pluk de kipfilets in reepjes uit elkaar.
- Meng de dressing door de rijst. Schep de kip, asperges, komkommer, mango en bosuitjes luchtig door de rijst. Voeg naar smaak zout en peper toe en schep in 4 kommen. Geef de limoen erbij.
|
kruidenkip met mangosalsa |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 70 minuten |
Ingrediënten:
|
2 bosjes koriander, blaadjes geplukt, steeltjes gehakt
steeltjes van 1 bosje bladpeterselie, gehakt
3 tenen knoflook, grof gesneden
10 cm (50 g) verse gemberwortel, geschild, grof gesneden
100 ml zonnebloemolie
1 groene peper, grof gesneden
2 el sojasaus
2 limoenblaadjes (djeroek poeroet)*, fijngesneden
rasp en sap van 2 (bio)limoenen
1 hele kip, in 8 stukken (vraag je poelier dit te doen)
mangosalsa
2 mango’s, in blokjes
¼ komkommer, zaad eruit geschraapt, in blokjes
4 bosuitjes, fijngesneden
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
sap van 1 limoen
2½ el olijfolie |
Bereidingswijze:
|
- Hak de koriander- en peterseliesteel, knoflook, gember, zonnebloemolie, groene peper, sojasaus, limoenblad en limoenrasp en -sap in een kleine keukenmachine fijn tot een pasta.
- Maak met een mes inkervingen in de stukken kip en wrijf ze in met de pasta. Marineer de kip afgedekt minstens 2 uur of een hele nacht in de koelkast.
- Doe alle ingrediënten voor de mangosalsa in een kom en schep er zout en peper naar smaak door.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de stukken kip op een bakplaat en braad ze in 35-40 min. gaar in de oven, keer ze halverwege.
- Serveer de kip met de mangosalsa en korianderblaadjes.
|
Maaltijdsalade met mango, avocado en gerookte kipfilet |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 zak Veldsla
1 stuk Mango
1 stuk Avocado
1 stuk Gele paprika
1 stuk Bosui
1 stuk Citroen
1 bakje Basilicum
1 stuk Gerookte kipfilet
2 el Amandelschaafsel
1 tl Kerriepoeder
1 el Olijfolie
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de mango, avocado, gele parika en kipfilet in blokjes
- Rooster de amandelen
- Snij de bosui en kariander fijn
- Meng citroensap met de olijfolie en het kerriepoeder tot een dressing
- Voeg alle ingrediënten (excl. de dressing) samen
- Verdeel de sla over de borden en voeg het mengsel toe
- Doe de dressing erover en bestrooi met het amandelschaafsel
|
Mihoen met kip en cashew |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
200 gr Mihoen
200 gr Kipfilet
1 el Sojasaus
1 tl Citroen
1 stuk Rode paprika
0,25 stuk Courgette
1 stuk Ui
2 el Cashew noten
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui, paprika, courgette in stukken
- Snij de kipfilet in reepjes
- Meng de sojasaus en de citroen door elkaar en meng door de kipreepjes
- Kook de mihoen zoals op de verpakking aangegeven gaar
- Roerbak de kip, ui, courgette en paprika tot dit gaar is
- Laat de mihoen uitlekken en meng door de groente
- Serveer met de gehakte cashewnoten
|
Nasi goreng djawa |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
1 stuk Kipfilet
300 gr Rijst
1 stuk Uien
2 teentje Knoflook
1 tl Trassi
1 stuk Spaans peper
2 tl Ketoembar
1 tl Laos
2 tl Suiker
1 tl Bouillonpoeder
1 stuk Prei
3 el Olijfolie
1 el Ketjap
|
Bereidingswijze:
|
- Kook de kipfilet gaar en laat afkoelen
- Wrijf de boemboe (ui, knoflook, trassi, rode peper, suiker en ketoembar) in een vijzel fijn
- Verhit in een wok de olie en fruit de boemboe
- Voeg de laos toe en roer goed door
- Voeg de kip en de rijst toe en roer goed door
- Voeg de bouillonpoeder en de prei toe en verwarm tot de prei halfgaar is
- Neem wok van het vuur, voeg de ketjap toe en roer goed door.
|
Nieuwe gebraden kip |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 240 minuten |
Ingrediënten:
|
4-5 el olijfolie
3 tenen knoflook
1 el tijmblaadjes
4 kipfilet
12 plakken pancetta
4 sneden zuurdesem
1 citroen
4 el bladpeterselie
40 gr ongezouten boter
1 el bloem
250 ml witte wijn
500 ml kippenfond
2 el droge sherry
Sperziebonen
|
Bereidingswijze:
|
- Hak de tijmblaadjes fijn en rasp de schil van de citroen.
- Meng 2 el olie in een kom met 1 geperst teentje knoflook en de tijmblaadjes.
- Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bestrijk ze met de knoflookolie.
- Wikkel elke knipfilet in 3 plakken pancetta die elkaar licht overlappen.
- Verpak de kip in plasticfolie en zet 2-3 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Breek het brood in grove stukken e schep er 1 el olie door.
- Verdeel in een enkele laag over de bakplaat en rooster 10 minuten in de oven of tot het brood goudbruin en knapperig is.
- Draai het brood met de citroenrasp, peterselie en de 2 resterende knoflooktenen tot grove kruimels en breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de rest van de olie in een ovenvaste koekenpan op middelhoog vuur.
- Neem de kip uit de plasticfolie en bak de filets in 2-3 minuten rondom bruin.
- Braad daarna 10-12 minuten in de oven tot de kip gaar is.
- Neem uit de oven, voeg de boter toe en bedruip de kip met de gesmolten boter.
- Neem de kip uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
- Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur en bak de bloem al roerend 1 minuut tot hij lichtbruin is. Voeg de wijn toe en laat 2-3 minuten koken.
- Voeg de fond toe en breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten koken of tot de jus is ingedikt.
- Voeg sherry naar smaak toe.
- Snijd de kipfilet in plakken en serveer met de jus en sperziebonen.
- Bestrooi met het broodkruim.
|
Paella |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
300 gr kipfilet
1 bakje Fruit de mers
2 teentje Knoflook
1 stuk Uien
1 stuk Rode paprika
1 stuk Gele rijst
1 blik Mexico mix
2 stuk Tomaten
1 liter Visbouillon
1 el Olijfolie
|
Bereidingswijze:
|
- Haal vel van tomaten en haal zaadjes eruit
- Snij ui fijn en snij paprika in reepjes
- Bak de blokjes kipfilet in een grote koekenpan bruin
- Haal de filets eruit en doe de ui, paprikareepjes, tomaten en knoflook erin samen met de rijst
- Schep dit alles in 2 minuten goed om
- Doe er zeezout, peper, de filets, fruit de mers en Mexico mix bij
- Voeg de bouillon toe tot de rijst onder komt te staan
- Laat het 25 minuten doorkoken tot alles goed droog en gaar is.
|
Portugese kipwraps met regenboogsalade |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 120 minuten |
Ingrediënten:
|
1 hele kip van ± 1,4 kg
milde olijfolie om te besprenkelen
1 maïskolf
¼ rodekool, dun geschaafd*
4 radijsjes, in dunne plakjes
1 avocado, in plakjes
1 wortel, julienne gesneden*
sap van 1 citroen
280 ml Griekse yoghurt
4 grote, zachte maïstortilla’s*
korianderblad, voor erover
chilisaus
5-8* kleine rode chilipepers
1 teen knoflook
½-1 tl gerookt paprikapoeder*
125 ml ahornsiroop |
Bereidingswijze:
|
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Knip met een wildschaar of stevige keukenschaar de ruggengraat uit de kip. Druk de kip plat en leg met het vel naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en strooi er wat zout over.
- Braad de kip 50 min. tot hij goudbruin kleurt en er helder sap uitstroomt als je in het dikste deel van een dij prikt met een satéprikker. Keer de kip en braad hem op de velkant nog 15 min. Haal het vlees van de botten en snijd het in plakjes.
- Hak intussen voor de chilisaus de pepertjes met de knoflook fijn in een kleine keukenmachine. Doe over in een steelpan met dikke bodem en voeg het paprikapoeder, de ahornsiroop en 250 ml water toe. Verwarm op matig tot laag vuur tot het kookpunt. Laat onder af en toe roeren 20-25 min. inkoken tot de helft. Laat volledig afkoelen en roer 1 tl grof zeezout erdoor.
- Verwarm een grillpan goed heet voor of ontsteek de barbecue en wacht tot de kooltjes witheet zijn. Gril de maïskolf rondom 15 min. Laat afkoelen en snijd met een scherp mes de maïskorrels eraf.
- Schep in een kom de kool, radijsjes, avocado en wortel om met het citroensap en wat zout en peper.
- Bestrijk de tortilla’s met yoghurt en verdeel de maïs, koolsla en kip erover. Sprenkel wat chilisaus erover en garneer met koriander.
|
Romige kip |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 60 minuten |
Ingrediënten:
|
3 el Olie
1 stuk Ui
2 teentje Knoflook
3 el Bloem
2 el Kerriepoeder
2 stuk Kipfilet
3,5 dl Kippenbouillon
25 gr Rozijnen
1 el Koriander
1 tl Garam Masala
0,5 stuk Citroen
4 el Zure room
|
Bereidingswijze:
|
- Verhit de olie in een wok, voeg de ui en knoflook toe en fruit deze in 5 minuten zacht
- Meng de bloem en de kerriepoeder in een kom. Haal de in stukken gesneden kip door de gekruide bloem en bewaar de bloem
- Doe de kip bij het ui-knoflookmengsel en roerbak dit 3-4 minuten lichtbruin
- Roer de gekruide bloem erdoor en bak nog 1 minuut
- Voeg de bouillon en de rozijnen toe en breng het geheel aan de kook
- Voeg de koriander en de garam masala toe en kook de kip in vijf minuten gaar
- Neem de wok van het vuur en roer het citroensap en de zure room erdoor
- Zet de wok weer op het vuur en verhit hem, maar laat het mengsel niet meer aan de kook komen
|
Romige kipfajita’s |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
500 gr kipfilet
3 tl gemalen komijn
2 tenen knoflook
3 el zonnebloemolie
2 puntpaprika’s
500 gr tomaatjes
1 el honing
1 bosje peterselie
Wraps
125 gr zure room
150 gr waterkers
1 rode ui
Geraspte kaas |
Bereidingswijze:
|
- Snijd de kipfilet en puntpaprika in reepjes, de knoflook en ui fijn en de peterselie grof. Halveer de tomaatjes.
- Schep de kipfiletreepjes om met de komijn, knoflook en zout en peper naar smaak.
- Verhit in een koekenpan de olie en bak de kipreepjes 3 minuten. Schep de paprika erdoor en bak nog 2 minuten.
- Voeg de tomaatjes toe en bak ze 5 minuten. Druk de tomaatjes met een spatel stuk.
- Meng er de honing, peterselie en zout en peper door.
- Verwarm intussen de wraps.
- Schep de kip in een schaal en zet met de wraps op tafel.
- Serveer met de zure room, waterkers, kaas en ui.
|
Snelle kiptaco’s met hete saus |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
80 ml tomatenketchup
60 gr bruine basterdsuiker
60 ml rode wijnazijn
1 tl worcestersaus
½ tl mosterd
2 tomaten
2 el koriander
2 limoenen
1 avocado
1 rode ui
8 tortilla’s
½ krop ijsbergsla
Gerookte kipfilet
Zure room |
Bereidingswijze:
|
- Snij de tomaten, koriander, avocado, ui en ijsbergsla fijn. Pers 1 limoen uit en snij de andere in partjes.
- Pluk de gerookte kip in stukjes.
- Breng de ketchup, suiker, azijn, worcestersaus en mosterd in een steelpan op middelhoog vuur zachtjes aan de kook en laat 3 minuten koken tot de suiker is opgelost en de saus kleverig is.
- Meng de tomaat, koriander, avocado, ui en limoensap in een kom voorzichtig door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Beleg de tortilla’s met de sla, verdeel de tomatensalsa erover en de kip.
- Serveer met de saus, zure room en limoenpartjes.
|
Stoofschotel met kip |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
500 g kipfilet
1 rode paprika
300 g winterpeen gekleurde
½-1 el cajun kruidenmix*
2 tl mild paprikapoeder
1 kippenbouillontablet verkruimeld
1 bosui in ringetjes
2 takjes peterselie fijngesneden
1 ui
2 el olijfolie
4 el bloem |
Bereidingswijze:
|
- Snijd de kipfilet in 12 stukken. Snijd de ui fijn, de paprika in reepjes en de peen in plakjes.
- Verhit in een braadpan de olijfolie. Bak de kipfilet in 4 min. rondom bruin en schep uit de pan. Fruit in het bakvet de ui met de paprika 2 min. Schep de bloem met de cajunkruiden en het paprikapoeder door het ui-mengsel.
- Schenk al roerend 750 ml water erbij. Voeg de wortel en het bouillontablet toe. Doe de kipfilet terug in de pan en breng aan de kook. Kook de gumbo 10 min. zachtjes.
- Breng de gumbo op smaak met peper en verdeel over 4 kommen. Bestrooi met de bos- ui en de peterselie en serveer.
Lekker met wat rijst. |
Thaise kip met spitskool en kokosrijst |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 15 minuten |
Ingrediënten:
|
1 blik kokosmelk
275 gr notenrijst
2 el archideolie
300 gr kipfilet
2 tl thai red curry (blik)
300 gr spitskool
250 gr oosterse wokgroente
4 el zoete chilisaus
1 bakje koriander |
Bereidingswijze:
|
- Breng de kokosmelk met 300 ml water en wat zout aan de kook. Kook hierin de rijst in 12 minuten gaar.
- Verhit de olie in een wok en bak de in stukken gesneden kipfilet en de thai red curry 5 minuten.
- Voeg de spitskool en wokgroente toe en roerbak nog 3 minuten.
- Voeg de chilisaus toe en roerbak nog 1 minuut.
- Verdeel de kokosrijst en het kipmengsel over borden en garneer met de koriander.
|
Tjaptjoi met kip en rijst |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 20 minuten |
Ingrediënten:
|
300 gr witte rijst
4 kipfilet
2 el olie
1 ui
200 gr peultjes
1 wortel
250 gr champignons
1 komkommer
150 ml groentebouillon
2 tl maïzena
125 gr taugé
2 el sojasaus
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de ui fijn, de wortel en champignons in plakjes en de komkommer in linten.
- Snij de kipfilet in plakjes en bak deze in olie aan. Haal uit de pan en zet apart.
- Kook de rijst in 8 minuten gaar.
- Verhit in een wok de olie en roerbak de ui op halfhoog vuur 2 min.
- Voeg de peultje, wortel en champignons toe en roerbak 4 min.
- Voeg de komkommer en kip toe en bak nog 3 minuten.
- Schenk de bouillon erbij.
- Roer de maïzena glad met 2 el koud water en voeg aan omscheppend toe aan de tjaptjoi.
- Schep de taugé erdoor en breng op smaak met sojasaus en peper.
|
Waldorfstamppot met kip-laurierspiezen |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 kg aardappels
2 tl kerriepoeder
400 gr kipfilet
1 zak laurier
2 el olijfolie
1 bleekselderij
2 elstar appels
2 el mayonaise
1 rode ui
75 gr walnoten |
Bereidingswijze:
|
- Kook de aardappels gaar
- Schep het kerriepoeder en zout en peper naar smaak door de in blokjes gesneden kipfilet.
- Rijg de blokjes aan prikkers met regelmatig een blaadje laurier
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipspiezen in 10-12 minuten goudbruin en gaar.
- Schil intussen de bleekselderij met een dunschiller en snijd de stengel in boogjes.
- Snij de appels in blokjes.
- Giet de aardappels af en stamp ze tot een smeuïge puree.
- Schep de mayonaise, bleekselderij, ui, appel en walnoot erdoor en breng op smaak met peper en zout.
|
Winterstoof met kip en pastinaak |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 50 minuten |
Ingrediënten:
|
3 el olijfolie
4 scharrelkipfilets à 125 g
200 g pastinaak in blokjes
300 g knolselderij in stukjes
2 tenen knoflook fijngesneden
1½ tl paprikapoeder
1 blikje tomatenpuree à 70 g
250 ml rode wijn
1 blik gepelde tomaten à 400 g
1 el esdoornstroop
2 blaadjes laurier
1 kg aardappelen vastkokend, schoongeboend, in stukken |
Bereidingswijze:
|
- Verhit de olijfolie in een ruime braadpan. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze aan beide kanten goudbruin. Neem de kipfilets uit de pan.
- Bak in het bakvet de pastinaak en knolselderij 4 min. Schep de knoflook,paprikapoeder en tomatenpuree erdoor en bak nog 1 min. Voeg de wijn, gepelde tomaten, stroop en het laurierblad toe en breng aan de kook; druk de tomaten met een spatel klein.
- Draai het vuur laag. Leg de kipfilets terug in de pan en stoof ze afgedekt in 30-35 min.zachtjes gaar.
- Kook intussen de aardappelen in water met zout in 20-25 min. gaar. Verdeel de kipstoof met de groenten over 4 borden. Schep er de aardappelen bij. Evt. kun je hierbij i.p.v. aardappelen ook volkorenrijst geven. Kook de rijst dan in bouillon, dat is extra lekker.
|
Wrap met kip en avocado |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 stuk Avocado
2 tl Kaneelpoeder
2,5 el Olijfolie
1 zak Jonge bladsla
1 zak Tortilla wraps
400 gr Kipfilet
1 stuk Sinaasappel
1 dl Knoflooksaus
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de avocado in kleine blokjes
- Snij de kip in stukjes en bestrooi deze met kaneelpoede, peper en zout
- Bak de kip bruin en doe de sinaasappelsap erbij en laat deze verdampen en de kip gaar worden
- Schep de sla met de avocado, knoflooksaus en kip door elkaar en breng op smaak met peper en zout
- Verwarm de tortilla's en verdeel de salade erover en rol ze op.
|
Wrap met kip en mango |
Hoofdgerechten - Kip |
Aantal personen: 2 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
4 stuk Tortilla wraps
2 stuk Kipfilet
1 stuk Mango
8 stuk Rauwe ham
20 stuk Hazelnoten
1 zak Sla
1 bakje Kruidenkaas
4 tl Groene pesto
2 tl Cajun kruiden
1 el Olijfolie
|
Bereidingswijze:
|
- De kipfilets in stukjes snijden en kruiden met de cajunkruiden. Half uurtje laten intrekken en dan in de olijfolie bakken
- De mango in reepjes snijden
- De wraps verwarmen zodat ze makkelijker rollen
- De wraps vervolgens dun besmeren met kruidenkaas
- Over het midden van iedere wrap een streepje pesto smeren
- In de pan nog een beetje olie, en dan de rauwe ham bakken
- Sla op de wraps leggen. De kip in de lengte over de wraps verdelen en de mango in de lengte over de wraps verdelen
- De hazelnoten wat kleiner maken en over de wraps verdelen
- Per wrap twee plakjes gebakken rauwe ham op de wraps leggen en de wraps oprollen en opdienen.
|
|