Bijgerechten

Ga terug naar startpagina


Gebakken broccoli

Bijgerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:
3 el olijfolie
1 broccoli
1 citroen
8 plakjes pancetta

Bereidingswijze:
  1. Snijd de broccoli in kwarten en de citroen doormidden.
  2. Verwarm de oven voor op 180 C.
  3. Verhit 3 el olijfolie in een braadpan op matig vuur. Leg de broccoli en citroen hierin met de snijvlakken omlaag en bak ze 2 minuten tot ze licht kleuren.
  4. Drapeer de plakjes spek over de broccoli en zet in de oven.
  5. Bak de broccoli 10 minuten tot de stronk beetgaar is en de spek krokant.
  6. Pers de citroen uit over de broccoli en serveer.



Gepofte aardappel met cantharellen en peterselie

Bijgerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten:
300 gr krieltjes
2 el olijfolie
175 gr cantharellen
1 sjalot
5 el slagroom
2 el peterselie

Bereidingswijze:
  1. Snijd de sjalot en peterselie fijn.
  2. Verwarm de oven voor op 220 C
  3. Druppel 1 el olijfolie over de aardappels op een bakplaat.
  4. Bestrooi met zout. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en pof de aardappels in 25 minuten bijna gaar.
  5. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.
  6. Snijd de aardappels in aan de bovenkant en druk ze met je duimen open.
  7. Snijd de cantharellen in dunne plakjes.
  8. Verhit de resterende olijfolie en bak de sjalot zachtjes 2 minuten.
  9. Voeg de cantharellen toe en bak in 10 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Voeg de slagroom toe met een lepel water en verwarm.
  11. Voeg op het laatste moment de peterselie toe.
  12. Schep de paddenstoelen op de aardappelen.



Geroosterde aardappels

Bijgerechten
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten:
400 gr Aardappels
2 el Olijfolie
0,5 el Zeezout

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Schep de olijfolie en zeezout door de aardappel en schep op een bakplaat
  3. Rooster de aardappel 45-50 minuten of tot ze goudbruin zijn
  4. Schep ze tussendoor een keer om



Knolselderijfriet met peterseliemayonaise

Bijgerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
1 knolselderij
Frituurolie
Mayonaise
20 gr platte peterselie
1 citroen

Bereidingswijze:
  1. Snijd de peterselie fijn en roer deze door de mayonaise. Breng op smaak met citroensap.
  2. Schil de knolselderij, snijd er dikke frieten van.
  3. Was de frieten en dep ze met een schone theedoek droog.
  4. Verwarm de frituur op 170 C en bak de frieten in 3 porties elk 7 minuten voor.
  5. Neem de frieten uit de frituur en laat op keukenpapier uitlekken.
  6. Verhoog de frituur naar 190 C en bak de frieten nogmaals in 3 porties goudbruin.
  7. Neem uit de frituur en laat weer uitlekken. Bestrooi met zout en serveer met de peterseliemayonaise.



Langzaam gestoofde rode uien

Bijgerechten
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 165 minuten

Ingrediënten:
6 rode uien
125 ml water
1 el vloeibare honing
2 el balsamico azijn
Tijm
6 tl boter

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 150 C
  2. Snij een dun plakje van de boven- en onderkant van de uien en zet ze in een ovenvaste braadpan met deksel.
  3. Giet het water erbij.
  4. Besprenkel de uien met honing en azijn en leg de takjes tijm erop.
  5. Schep op elke ui een tl boter en breng ze op smaak met peper en zout.
  6. Doe de deksel op de pan en stoof de uien 1½ uur.
  7. Haal de deksel van de pan en laat de uien nog eens 45 minuten stoven terwijl je ze geregeld bedruipt met het bakvocht tot ze gaar zijn.
  8. Haal de pan uit de oven en gooi de tijm weg.



Mangochutney

Bijgerechten
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten:
1 stuk Mango
1 stuk Ui
1 teentje Knoflook
3 el Olijfolie
1 stuk Rode peper
2 cm Gember
1 stuk Kruidnagel
150 gr Suiker
1 mespunt Cayennepeper
1 el Citroensap

Bereidingswijze:
  1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn
  2. Verhit olie in een pan en fruit de mango, knoflook en de ui
  3. Snijd de peper in dunne ringen. Schil de gember en snijd de gember fijn
  4. Voeg de peper en gember toe aan de mango en laat circa 30 minuten op laag vuur koken
  5. Voeg de kruidnagel en suiker toe en laat ze 10 minuten mee koken
  6. Breng de chutney op smaak met cayennepeper en citroensap en laat nog circa 10 minuten inkoken tot jam dikte
  7. Schenk de chutney in een schone pot, dek af met plasticfolie en sluit de deksel.



Pastinaak-perenpuree

Bijgerechten
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
800 gr pastinaak
1 aardappel
2 handperen
4 takjes tijm
20 gr boter
50 ml slagroom
1 citroen

Bereidingswijze:
  1. Maak de pastinaak en aardappel schoon en snij in stukken.
  2. Schil de peer en snij in stukken.
  3. Kook de pastinaak, aardappel en peren met de tijm in water met zout in 20 minuten gaar.
  4. Giet af en verwijder de tijm.
  5. Doe het mengsel in een keukenmachine met de boter en pureer alles glad.
  6. Voeg geleidelijk zoveel room toe dat je een gladde puree krijgt.
  7. Schep terug in de pan en warm door. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Lekker met saucijzen.



Polenta met spekjes en mais

Bijgerechten
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:
1 el olijfolie
50 gr spekblokjes
750 ml kippenbouillon
500 ml melk
300 gr polenta
420 gr mais
60 gr parmezaan
25 gr boter
2 el oregano

Bereidingswijze:
  1. Verhit de olijfolie en bak het spek knapperig.
  2. Verwarm intussen de bouillon met de melk in een steelpan.
  3. Voeg geleidelijk de polenta in een dun straaltje toe terwijl je goed roert met een houten pollepel.
  4. Draai het vuur laag en blijf 15 minuten roeren tot de polenta bindt.
  5. Verwarm de spekjes en mais even, schep ze met de parmezaan, boter, oregano en zout en peper naar smaak op de polenta en serveer.
 
Lekker met stoofschotels.



Wittekoolsalade

Bijgerechten
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:
1 kg witte kool
1 el karwijzaad
150 ml wittewijnazijn
125 ml zonnebloemolie
150 gr uien
20 gr suiker
1 el mosterd

Bereidingswijze:
  1. Snij de uien in dunne halve ringen. Snij de kool in vieren, verwijder de harde kernen en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. Doe alles in een ruime kom.
  2. Verwarm de karwijzaadjes in een droge koekenpan 2 minuten op halfhoog vuur en blus ze af met de azijn.
  3. Voeg de olie en uien toe en laat zachtjes 5 minuten koken.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de suiker, 10 gr zout en de mosterd toe.
  5. Giet het mengsel over de kool en schep goed om.
  6. Dek de kool af en laat 24 uur in de koelkast intrekken.