Bernaisesaus |
Sauzen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 20 minuten |
Ingrediënten:
|
4 takjes dragon
2 el witte wijnazijn
1 tl zwarte peper
1 sjalot
250 gr boter
2 eierdooiers
½ tl citroensap
Mespunt cayenepeper
1 el kervel
|
Bereidingswijze:
|
- Pluk de dragonblaadjes en hak de takjes en blaadjes apart.
- Snij de sjalot en kervel fijn.
- Meng de azijn met 2 el water, de dragon takjes, peperkorrels en sjalot in een steelpan.
- Laat op laag vuur in 5-10 minuten tot de helft inkoken. Zeef de vloeistof boven een andere steelpan.
- Veeg de pan schoon en smelt de boter op laag vuur zonder te verkleuren.
- Klop de dooiers door de ingekookte azijn.
- Zet de pan op de kleinste gaspit, gebruik eventueel een vlamverdeler.
- Klop minimaal 5 minuten stevig met een garde tot het mengsel gaat binden.
- Giet al kloppend de warme boter erbij, in een dun straaltje.
- De saus moet lobbig zijn en als een lint van de garde lopen.
- Breng de saus op smaak met citroensap, wat zout en de cayennepeper.
- Roer er de dragon en de kervel door.
|
Champignonsaus |
Sauzen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
250 gr Champignons
1 el Boter
1 el Citroensap
300 ml Slagroom
2 el Mosterd
|
Bereidingswijze:
|
- Snij de champignons in kwarten
- Breng de champignons in 300 ml water, citroensap en boter in een steelpan aan de kook
- Laat ongeveer 5 minuten flink doorkoken en giet af met een zeef boven een pan. Druk zoveel mogelijk vocht uit de champignons en bewaar het
- Doe het vocht in een koekenpan en laat op hoog vuur samen met de room inkoken tot 300 ml
- Roer de mosterd en de champignons erdoor
- Breng op smaak met peper en zout
|
Gegrilde paprikasaus |
Sauzen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 pot gegrilde paprika’s
1 el boter
1 bouillonblokje
100 ml water
125 ml kookroom |
Bereidingswijze:
|
- Snij de paprika’s in stukjes en bak ze samen met de boter in een pan en laat 3 minuten smoren.
- Doe het bouillonblokje en het water erbij.
- Laat 5 minuten koken en pureer het vervolgens fijn met een staafmixer.
- Doe de kookroom erbij.
|
Geroosterde-uiensaus met knoflook |
Sauzen |
Aantal personen: 8 |
Bereidingstijd: 120 minuten |
Ingrediënten:
|
2 el olijfolie
500 gr zoete uien
1 bol knoflook
1 takje rozemarijn
400 ml runderfond
200 ml slagroom |
Bereidingswijze:
|
- Snij de uien in parten en halveer de bol knoflook
- Verwarm de oven voor op 200 C
- Meng de olijfolie door de uienparten en spreid ze uit op een bakplaat.
- Leg de knoflook ertussen en rooster 30 minuten in de oven tot ze goed bruin zijn.
- Doe de ui samen met de tak rozemarijn, fond en room in een pan en breng tegen de kook aan.
- Laat de knoflook even afkoelen en knijp dan de pulp uit de knoflook tenen in de saus.
- Laat de saus 15 minuten zachtjes koken en verwijder de rozemarijn.
- Wrijf de saus met een pollepel door een fijne zeef.
- Zet de saus weer op het vuur en laat langzaam inkoken tot de helft.
- Breng op smaak met peper en zout
Lekker bij gebraden kip. |
Jagersaus |
Sauzen |
Aantal personen: 8 |
Bereidingstijd: 70 minuten |
Ingrediënten:
|
3 sjalotjes
3 el boter
200 ml rode wijn
400 ml wildfond
2 takjes tijm
250 gr champignons
200 ml slagroom
2 el peterselie |
Bereidingswijze:
|
- Snij de sjalotjes en peterselie fijn. Snij de champignons in vieren
- Bak de sjalot zachtjes 3 minuten in 1 el boter.
- Blus af met de rode wijn en laat deze op hoog vuur inkoken tot er bijna niets meer van over is.
- Voeg de wildfond en tijm toe en breng aan de kook.
- Draai het vuur lager en laat de saus tot de helft inkoken.
- Bak intussen de champignons in 5 minuten goudbruin in de rest van de boter.
- Roer de champignons door de saus samen met de slagroom.
- Breng aan de kook en laat de saus in 20-30 minuten langzaam indikken.
Bij serveren bestrooi de saus met peterselie. |
Mosterdsaus |
Sauzen |
Aantal personen: 8 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
1 el olijfolie
2 sjalotjes
1 kruidnagel
1 blaadje laurier
1 el bloem
200 ml slagroom
200 ml runderfond
2 el grove mosterd
1 el fijne mosterd
|
Bereidingswijze:
|
Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren)
- Verhit de olie in een steelpan en bak de fijngesneden sjalotjes met de kruidnagel en laurier zachtjes 3 minuten.
- Voeg de bloem toe en bak deze even mee.
- Schenk de room en fond erbij en breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus zachtjes 10 minuten koken.
- Verwijder de kruidnagel en het laurierblad.
- Roer met een garde de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Zet tot gebruik in de koelkast.
Bereiden
- Verwarm de saus in een steelpan
|
Romescosaus |
Sauzen |
Aantal personen: 10 |
Bereidingstijd: 20 minuten |
Ingrediënten:
|
50 gr blanke amandelen
3 el olijfolie
3 tenen knoflook
1 rode peper
1 rode paprika
3 grote vleestomaten
2 tl honing
Mespunt saffraan |
Bereidingswijze:
|
- Snij de paprika en rode peper in stukjes en de tomaten in parten.
- Bak de amandelen 2 minuten op laag vuur in de olie.
- Voeg de knoflook, rode peper en paprika toe en bak alles nog 2 minuten op hoog vuur.
- Voeg de tomaat toe en bak 2 minuten mee.
- Doe de inhoud van de pan over in een ruime maatbeker en voeg de honing, saffraan en 100 ml water toe.
- Pureer alles met een staafmixer tot een grove saus en breng op smaak met peper en zout.
|
Romige paprikasaus |
Sauzen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 45 minuten |
Ingrediënten:
|
2 stuk Rode paprika
2 stuk Rode puntpaprika
2 el Olijfolie
1 stuk Uien
3 teentje Knoflook
1 tl Paprikapoeder
200 ml Slagroom
|
Bereidingswijze:
|
Voorbereiden kan 1 dag van tevoren
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snijd de steel rondom de paprika’s en verwijder de zaden
- Zet de paprika’s met de open kant op een bakplaat en gaar deze 25 minuten in de oven
- Doe ze meteen uit de oven in een plastic zak en hierin laten afkoelen. Pel de schil eraf en snijd de paprika’s in stukjes.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en paprika op een hoog vuur
- Voeg paprikapoeder toe en bak dit 1 minuut mee. Schenk de room erbij en breng dit aan de kook laat alles 10 minuten zachtjes koken
- Schenk het mengsel in een maatbeker en pureer de saus met een staafmixer, breng het op smaak met zout en peper
- Af laten koelen en bewaren in de koelkast.
|
Satésaus |
Sauzen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 30 minuten |
Ingrediënten:
|
4 el Pindakaas
4 el Ketjap
4 el Heinz tomatenketchup
1 tl Sambal
|
Bereidingswijze:
|
- Alle ingrediënten in een pan doen, goed door elkaar mengen en zachtjes laten koken
- Verdun met water.
|
Tzatziki |
Sauzen |
Aantal personen: 4 |
Bereidingstijd: 95 minuten |
Ingrediënten:
|
1 komkommer
250 gr griekse yoghurt
½ bosje munt
3 takjes peterselie
Cayennepeper
1 citroen
Geroosterd brood |
Bereidingswijze:
|
- Schil de komkommer niet, maar snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een lepeltje de zaadlijsten eruit.
- Snijd de halve komkommers in kleine blokjes.
- Bestrooi ze royaal met zout en laat 15 minuten intrekken. Spoel de blokjes onder de koude kraan en dep ze droog met een theedoek.
- Knijp de citroen uit.
- Doe de komkommer, yoghurt, gehakte munt, fijngesneden peterselie, peper en het sap van en halve citroen in een kom.
- Voeg zout en peper toe en schep alles door elkaar.
- Zet de tzatziki minstens 1 uur in de koelkast.
- Bestrooi met wat peterselie en serveer met geroosterd brood.
|
|